Bár a head-up displayek közlekedésbiztonsági haszna finoman szólva is kétséges, a menet-, navigációs és egyéb adatokat a vezető látóterébe vetítő megoldások ott vannak a jobban felszerelt új autókban egy ideje.

Nyilván olyanok is vágyhatnak ilyen szolgáltatásra, akiknek nincs ilyen extra az autójukban, és ha van kereslet, kínálat is adódik.

Most itt egy újabb, méghozzá az eddigi legegyszerűbb és legolcsóbb. Egy orosz-amerikai startup Hudway Glass néven egy olyan HUD-dal állt elő, amely a vezető saját okostelefonjával együttműködve "vetít".

Maga az eszköz gyakorlatilag egy jól tükröző, torzításmentesen nagyító plexilencsével szerelt mobiltelefon-tartó, amelyet a műszerfalra kell erősíteni. Az okostelefon behelyezése és a Hudway által ajánlott, az eszközhöz tervezett alkalmazások letöltése után máris szabad a pálya: sebesség, navigációs adatok, traffipax-figyelmeztetések is nézhetők az új head-up displayen.

A Hudway Glass előnye, azaz az egyszerűség egyben a hátránya is: elektronika nincs benne, így a fényerőt, kontrasztot nem lehet állítgatni, bizonyos fényviszonyok között ez gondot okozhat.

Kárpótol persze az ár: a Kickstarteren folyó közösségi finanszírozási kampányban jelenleg 49 dollárért (kb. 13 500 Ft) előrendelhető egy példány.

Ugrás a piactérre!

Forrás: vezess.hu