Apró, de fontos fejlesztéseket tervez jövőre a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ezek főleg a jogosítványt szerzőknek kedveznek, de a rutinos autótulajok is jól járnak, könnyebb lesz például kiszűrniük a kontár szervizeket, és nem kell többé vizsgamatricákat kaparászni.

Ügyfélbarát megoldások jeligére változtatásokat tervez jövőre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), kiterjesztik például végre a papíralapú helyett online ügyintézési lehetőségeket. Emellett 2016 januárjától az autósok térképes lekérdező rendszerben keresgélhetnek az összes hivatalos engedéllyel rendelkező, megbízható járműfenntartó cégek, magyarul a szervizek között.

Közel 13 ezer adat szerepel az adatbázisban, így bárki leinformálhatja a környékén a hivatalos engedéllyel rendelkező műhelyeket. Ez azért is fontos információ, mert évről-évre egyre több féllegális vagy illegális műhely tűnik fel az országban, ahol gyakran lopott alkatrészekkel kereskednek, vagy nehéz érvényesíteni a reklamációkat, szavatossági igényeket.

A sztrádamatrica után a plakett is felesleges

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy olyan jogszabályi változásokon dolgoznak, amivel megszűnne a gépjárművek rendszámtábláján a környezetvédelmi plakett és a műszaki vizsga jelzőcímke használata. Hamarosan eltűnhetnek tehát a keservesen levakarható matricák, de egyelőre nem esett szó egy másik régi tervről, a robogók rendszámozásáról.

Két fontos változás érinti majd az autósiskolák tanulóit. Az államtitkár szerint ha a parlamenti megszavazza a törvénymódosításokat, egyebek mellett az első jogosítvány kiadása illetékmentessé válhat, vagyis összességében olcsóbb lesz jogsit szerezni.

Jövőre a sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölő dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az online KRESZ-kérdésbankban az ósdiak helyett új grafikák, ábrák és fotók, sőt, videók is megjelennek, így jobban mutatják be a teljes forgalmi szituációkat.

Forrás: origo.hu